Mi-as dori ca lumea sa stie mai multe despre bebelusi – sau sa aiba niste empatie sau macar bunul simt sa TACA NAIBII din gura! PEDIATRII ar trebui sa stie niste lucruri de baza in privinta bebelusilor.

Mi-as dori ca pediatrii sa stie despre “al 4-lea trimestru” si sa vorbeasca cu mamele si bunicile despre asta.

Mi-as dori ca pediatrii/rudele sa sprijine mai mult alaptarea si sa nu sfatuiasca sa alaptezi la program (3-4 ore) sau sa tii bebelusul la san cate 5 minute la un san.

Mi-as dori ca pediatrii/rudele sa stie ca stomacul bebelusului e foarte mic si ajunge sa ai cativa ml de lapte ca sa se sature si sa NU INSISTE asa repede cu “suplimentul” (ca “moare copilul de foame”).

Mi-as dori ca pediatrii/rudele sa nu sfatuiasca sa dai ceai bebelusului inca din primele nopti de viata, ca “sa doarma toata noaptea si sa i se odihneasca stomacelul”.

Mi-as dori ca pediatrii/rudele/necunoscutii  sa nu mai puna atata accent pe greutatea copilului si sa te sperie “e prea slab, ajunge rahitic” sau “e prea gras, il faci obez!”.

Mi-as dori ca pediatrii/rudele sa stie mai multe despre laptele matern, ca e lapte mai apos, de inceput, si lapte mai gras, si ca bebelusul ia la inceputul suptului laptele apos, si dupa cateva minute vine celalalt pe canale.

Mi-as dori ca pediatrii/rudele sa stie ca sanul e si ptr apa, si ptr mancare, si ptr alinare, sa nu mai insiste sa dai bebelusului ceai/apa sau sa nu-i dai sa suga cand vrea.

Mi-as dori ca lumea sa stie ca bebelusii sunt si ei niste fiinte umane, ca au dreptul sa li se faca foame oricand (da, da, si-n public) si ca nu intotdeauna se gaseste un loc ferit de alaptat.

Mi-as dori ca mamele care au mers pe lapte praf sa lase naibii fatza aia de scuza “n-am avut lapte decat 4 luni” – asta e, intelegem! si sa nu inceapa apoi sa se laude cu programul bebelusului lor “al meu, daca n-a supt, mananca fix la 4 ore, chiar daca plange mai devreme, nu-i dau!”.

Mi-as dori ca pediatrii/rudele sa nu insiste pe diversificarea timpurie “da-i sa guste si el altceva” si sa nu mai bage replica “daca-l alaptezi, nu vrea mancare”.

Mi-as dori ca lumea intreaga sa nu mai presupuna ca un bebelus care ii priveste mancand vrea NEAPARAT sa guste din mancarea lor.

Mi-as dori ca lumea sa inceteze sa presupuna ca un bebelus care se uita in vreun fel ii “sfideaza” sau ii “trateaza cu dispret”.

Mi-as dori ca lumea sa nu mai presupuna ca un bebelus dolofan va fi obez, ca de-asta nu merge singur la 11 luni.

Mi-as dori ca lumea sa stie ca laptele matern NU E APA dupa 6 luni, nici dupa 12 luni.

Mi-as dori ca lumea sa accepte decizia unei mame – ca alpteaza sau da LP, nu conteaza – si sa inceteze cu comentariile, indiferent de varsta copilului.

 

Dar nu traim intr-o lume perfecta, nu?