N-as fi ajuns sa scriu postarea asta daca nu era un comentariu.

1. Cursurile Lamaze din Romania implica multe informatii despre nastere si ingrijirea copilului, si cateva exercitii de respiratie. Cursul de 4 sau 6 sedinte nu e ca in filmele americane, cu gravide pe minge sau soti care le intind de maini. Nu ar fi fost nimic periculos ptr copil sa invat sa respir. M-ar fi ajutat tare mult la spital, as fi scapat de toate impunsaturile si vorbele personalului medical deranjat de tipetele mele.
2. La nastere, eu nu eram in pericol. Copilul nu era in pericol. Dar nu nasteam pe cat de repede si-ar fi dorit ele, cele 10 persoane din sala cu mine. Una ma apasa pe burta, 2 ma apasau pe maini, una ma apasa pe cap sa nu mai incerc sa ma ridic si eu muream de durere de spate. De atata “bine”, am ramas fara contractii. Stii cum se ajunge la cezariana in multe spitale? Personalul medical pune femeia pe masa ginecologica si-i spune “Impinge”. Eventual ii baga si niste substanta in vena, ptr contractii. Cum noi nu suntem niste roboti care sa livreze pachetul in 2-5-10 minute, se ajunge la panica. De la panica pot disparea contractiile. Sau colul nu se mai dilata. Sau copilul nu mai inainteaza.
In natura, femelele se retrag undeva ptr a naste si nasterea e intrerupta in caz de pericol. Suntem mamifere, iar creierasul nostru reactioneaza ca la mamifere. Insa noi mergem la spital, unde nimeni nu-ti asculta instinctele si nici nu te lasa sa le asculti. E o sala de nasteri, o banda rulanta de fetusi deveniti bebelusi in urma expluzarii. De unde atata omenie? De unde atata timp? Cand vin altele, si altele, si altele, si nu e suficient personal, si nu sunt suficiente sali, sau paturi, sau instrmente chirurgicale…
3. Cand ii spui cuiva care tipa in chinurile facerii “cand te-ai f%$%$, ti-a placut, acum de ce tipi?”, aia e oricum, dar nu omenie. Sunt convinsa ca persoanele alea s-ar purta la fel si in cel mai modern spital din cea mai civilizata tara.
Iar daca s-ar purta asa in SUA, posibil sa fie date in judecata – ma indoiesc ca ar invata ceva din asta, poate doar sa-si tina gura pe moment.

Advertisements