Cand vine noul bebelus – cititi de-aici cum e cel mai bine sa vorbim cu celalalt copil.

Articol pentru Saptamana Internationala a Alaptarii (cineva mi-a scurtat-o brusc 🙂 cu informatii despre “laptele de inceput” (foremilk) si laptele ” de final” (hindmilk). Ca sa intelegem mai bine de ce unii bebelusi nu iau in greutate, desi sunt pusi la ambii sani si sug mult timp (primesc mai mult foremilk si mai putin hindmilk).

Tradus de pe AnalyticalArmadillo, foarte util pentru alaptat si nu numai.

 

Laptele “de inceput” (foremilk) si laptele “de final” (hindmilk)

Sanii produc acelasi tip de lapte, totusi laptele de la inceputul unui supt contine mai putina grasime si mai multa lactoza (zahar) decat laptele de la finalul suptului, de unde denumirea de “lapte de inceput” si “lapte de final”.

Cum se intampla acest lucru?

Pe masura ce sanii se umplu, volumul crescut de lapte determina globulele de grasime sa adere la peretii alveolelor, si sa se lege intre ele. Atunci cand incepe suptul si laptele se deplaseaza pe canal, laptele care ajunge la copil e mai putin gras (pentru ca s-a “deplasat” fara cantitati mari de grasime).

Golirea graduala a sanului dizloca grasimea, care migreaza spre sfarc. Astfel ca laptele devine mai gras pe masura ce volumul de lapte din sani scade. La finalul unei hraniri, cand sanul e aproape gol, grasimea se misca liber si nivelele de grasime din lapte sunt cele mai ridicate.

Deci – cu cat e mai plin sanul, cu atat laptele va contine mai putina grasime; cu cat e mai gol, cu atat mai putina grasime adera la pereti si laptele este mai gras.

 

In functie de aceste informatii, care sfat despre alaptare e mai potrivit?

Stim ca, desi cele mai multe femei produc cam aceeasi cantitate de lapte in 24 de ore, totusi capacitatea de productie a sanilor difera (fara sa aiba legatura cu marimea lor). In plus, bebelusii se hranesc in mod diferit; unii sug repede si puternic, altii savureaza fiecare gura. Precum adultii – cat de des se intampla ca adultii sa-si termine masa in acelasi timp?

Deci cum merge aplicarea regulilor?

Luam cazul unei mame cu productie obisnuita – il asaza pe Bebe A la san si el primeste lapte “de inceput”, numai bun pentru a-si potoli setea. Pe masura ce se hraneste, creste cantitatea de grasime din lapte si incepe sa se simta satul. Dintr-odata mama il muta la sanul celalalt (privind la ceas si realizand ca l-a tinut mai mult decat X minute).

Bebelusul primeste iarasi lapte “de inceput”, care-i umple burtica, dar, datorita continutului scazut de grasime, i se face foame iarasi intr-o jumatate de ora. Poate chiar sa aiba gaze si sa devina agitat datorita cantitatii mari de lactoza pe care corpul lui se straduie s-o digere.  Lactoza nedigerata poate fermenta si simptomele sunt similare intolerantei la lactoza, colicilor sau refluxului.

Un alt bebelus, Bebe B, insa, poate sa suga foarte repede laptele “de inceput” si sa termine si laptele “de sfarsit” din acelasi san. Mutat la celalalt san, s-ar putea sa-l goleasca si pe acela, si sa se incadreze in cele X minute.

Astfel cei 2 bebelusi raspund foarte diferit la aceleasi actiuni.

 

Daca, in loc sa schimbe sanul la X minute, mama isi tine bebelusul la acelasi san pentru a se asigura ca primeste si lapte “de final”, ce se intampla?

Bebe A, care suge mai lent, va ajunge de data aceasta si la laptele gras.

Bebe B, insa, s-ar putea sa ramana nesatisfacut si sa vrea sa se hraneasca iarasi in scurt timp.

 

OBSERVATI DE CE NU EXISTA REGULI PENTRU REPEDE SAU INCET/X minute si amandoi sanii?

Singura cale de a sti cat timp se hraneste un bebelus si pe care san este sa observati bebelusul – el e cel care se hraneste si cel care stie unde este laptele.

Cand copilasul se hraneste, va semnaliza ca a terminat cu o parte (cu un san) adormind sau retragandu-se de la san. Acest lucru probabil se intampla cam in 10-12 minute. Pentru unii bebelusi dureaza mai mult, pentru altii ceva mai putin; dar daca bebelusul se hraneste mai mult de 40 de minute si apoi vrea pe partea cealalta, sau atipeste un pic inainte de a vrea sa se intoarca la supt (parand ca nu s-a saturat), ar trebui sa cautati sprijin pentru a va asigura ca bebelusul se hraneste cum trebuie.

 

Bebelusul se poate retrage de la san la scurt timp dupa ce a inceput sa suga datorita disconfortului – poate are nevoie sa ragaie! Deci, daca bebelusul se retrage dupa cateva minute de supt efectiv, o solutie ar fi sa-l ajutam sa ragaie.

Daca a terminat, totusi, cu acea parte, cand i se ofera din nou, poate sa suga un pic (sau sa refuze direct) inainte sa semnalizeze ca a terminat, adormind sau retragandu-se.

Puteti oferi cealalta parte, si unii bebelusi vor dori sa mai suga si din celalalt san, altii vor refuza direct.

 

Pe masura ce va cunoasteti bebelusul mai bine, veti putea aprecia cam cat le place sa suga, chiar daca mai si ragaie, pana ce devine instinctiv. Fiecare combinatie mama-copil este unica, dar urmarirea semnalelor bebelusului vostru e o asigurare in timp ca veniti in intampinarea nevoilor sale.

 

Advertisements