E o frumoasa zicala ce zice ca “Drumul spre iad e pavat cu bune intentii”.

1) Situatia: copilul e in Manduca/in brate si trec pe langa vecine. Invariabil ele vor spune “esti mare, da-te jos!”. Desi de atatea ori le-am zis ca nu poate merge pana in parc (e mult de mers si oboseste repede).
Intentia lor este laudabila, se preocupa de spatele meu.

2) Situatia: cineva (bunici, alte rude, vecini) intreaba daca mai poarta scutec si zice “esti copil mare, mai faci in scutec? Rusinica!”.
Acesti oameni se preocupa de starea finantelor noastre, precum si de faptul ca, Doamne fereste, o ajunge copilul la facultate si o face tot in scutec.

3) Situatia: “Inca mai sugi? Pai esti mare! Rusine!” catre copil. Cu varianta catre mama “ii mai dai sa suga la varsta asta? iti fura tot calciul! ti se lasa sanii!”
Se observa preocuparea pentru sanatatea mamei si aspectul ei fizic. Preocuparea scade imediat ce pui intrebarea fatidica “cine-mi da 300 ron sa-i cumpar lapte praf lunar?”

4) Situatia: “doarme cu voi in pat? nu e bine pentru viata de cuplu, vedeti sa nu va despartiti!”
Intentia onorabila este de a trage un semnal de alarma asupra pericolelor (bebelusi, jucarii, paturici) care pot fi intalnite prin pat si pot pune sotul pe fuga de tot. De ce nu in alte camera?

5) Situatia: “ia de la mama o bomboana/un chips/arahide/vata pe bat/ciocolata/pufuleti! uitati-va la el (copil) ca vrea, intinde mana!”
Intentia e de a se arata darnic/a si de a nu tine mana copilului in aer.

6) Situatia: “da-i lui jucaria, ca e mai mic!” cu variatia “tu esti mare, trebuie sa fii generos!”.
Admit ca un copil de 2 ani e mai mare ca unul de 18 luni, SI CE? nu sunt amandoi copilasi? Copilul mai mare se simte frustrat ca e certat si ca trebuie sa-si dea jucaria.

7) Situatia: “lasa ca-ti vine tie frate-tau/sor-ta, vezi tu concurenta!”
Oamenii vor sa puna in garda copilul, sa stie ca parintele nu va mai avea atata timp pentru el (dar ce sens are sa-l sperii si sa-i intretii gelozia?)

8) Situatia: “numai copiii mici fac asa!”
De la ce varsta nu mai e un copil “mic”? Intentia e de a “responsabiliza” (??) copilul care nu mai e “mic”.

9) Situatia: “iti face mama un frate/o surioara si pe tine n-o sa te mai iubeasca atat”.
WTFFFFFF??? E o mare diferenta intre “n-o sa-ti mai poata acorda atata atentie la inceput” vs “n-o sa te mai iubeasca atat”. Nu vad nici o buna intentie aici, nici macar in gluma n-ar trebui sa fie spuse asemenea lucruri.

10) Situatia: “de ce sari la fiecare scancet al copilului? de ce o iei in brate cand vrea? o sa se invete o rasfatata!”.
LE: Desigur ca nimeni nu vrea sa aiba de-a face cu un copil care vrea sa-i fie indeplinite toate poftele ACUM si e mereu gata sa urle si sa plang. Dar un astfel de copil nu se obtine prin atentie, ci prin LIPSA de atentie, compensata cu chestii materiale, prin LIPSA de timp, compensata cu “il las sa faca ce vrea el, si-asa ne vedem prea putin”.
Deci daca vreti sa nu aveti copii rasfatati, dati-le timp, atentie si grija, sa stie ca sunt iubiti cu adevarat, nu niste chestii de vizitat duminica. Oricum, orice copil (ca orice om) are perioade mai bune si mai rele, si crize de personalitate PERFECT NORMALE, si momente in care vrea doar in brate. Maturul baga o bere sau o ciocolata, copilul vrea in brate, asta e.

Am modificat vechea abordare a “situatiei”, fiindca e vorba de conflictul dintre 2 “scoli” de gandire – cea care zice sa nu rasfeti copilul (conform perceptelor “copiii sa-i pupi doar in somn”, “copiii trebuie vazuti, nu si auziti”) si scoala care zice ca nu e posibil sa rasfeti un copil asa mic (1-2 ani).

11) Situatia: “ce copil cuminte e X! fata de Y, care alearga peste tot si trage de toate alea!”.
Intentia e de a lauda pe X si a atrage atentia asupra lui Y, insa copiii comparati astfel numai fericiti nu sunt de comparatie.

12) Situatia: “da’ X nu vorbeste deloc? ca Y ia uite ce vorbeste! tre’ sa-l fortati sa vorbeasca!”
Oamenii vor sa fie siguri ca X nu are o problema cu vorbirea. Dar ce inseamna “vorbirea” unui copil mic? Orice copil poceste cuvintele. Nu spune “apa”, dar e in stare sa te faca sa intelegi ca vrea apa? Atunci nu e nevoie de nici o “forta”, doar de timp si rabdare.

Si lista poate continua, caci nu degeaba e zicala aceasta din mosi-stramosi… si datorita ei a aparut o alta vorba “ce-i f… pe unii grija, dom’le?”

Advertisements