Trecea anul si nu mai onoram leapsa de la Gratioasa… Cele mai multe filme deja apar aici, dar cu ceva explicatii.
Deci – filme drame, un soi de top, ordinea e aleatoare:

Nu sunt sigura ca le-as revedea pe toate, dar m-au impresionat mult atunci. 2 din realizare (Sin City si Pulp Fiction), restul prin poveste, joc actoricesc, si – mai ales, prin cat de mult mi-au acaparat mintea dupa.

The Hurricane – Viata unui boxeur de culoare acuzat pe nedrept de o crima. Dupa multi ani de inchisoare, niste canadieni idealisti il ajuta sa se elibereze. Denzel Washington interpreteaza foarte bine disperarea, lupta si apoi resemnarea boxeurului.

The Hours – filmul care mi-a facut-o simpatica pe Nicole Kidman si m-a indragostit de Juliane Moore. Viata Virginiei Wolf se intrepatrunde cu viata dnei Dalloway si a fiului sau abandonat. Un film pe care n-ai de ce sa-l povestesti, merita direct vazut. O mare incarcatura emotionala si un joc actoricesc de exceptie din partea tuturor actorilor.

The Unsaid – un psiholog retras accepta cazul unui baiat care si-a vazut mama ucisa de tata. Lucrurile nespuse la timp iti explodeaza in fata cand iti doresti mai putin. Cand nu vrei sa vezi ce e in fata ochilor tai, s-ar putea sa ramai fara vedere. Si tot asa. Haunting soundtrack.

Kill Bill 1 & 2 – pentru imensa cantitate de ketchup, pentru toate miscarile Umei Thurman, care da gata 70 de karatisti in cateva minute, pentru lupta intensa dintre ea si Carradine. O poveste de iubire, o poveste de maestru si invatacel, o poveste de razbunare. facem abstractie de atata sange si violenta, povestea merita vazuta.

Gattaca – filmul in care Uma Thurman l-a intalnit pe (fostul sot) Etahn Hawke. Despre limitele omului si lupta de a-ti depasi limitele. Si despre puterea vointei. Intr-un viitor incert, majoritatea oamenilor sunt imbunatatiti genetic, nu mai au boli. Cei mai buni dintre acestia participa la programele de explorare spatiala Gattaca, la care oamenii “obisnuiti” pot doar visa.
Imi amintesc mereu de Ethan exfoliindu-si pielea zdravan si luand firele lui Jude Law, ca sa-si pastreze “personajul” credibil. O viata dedicata unui vis, chiar daca implinirea visului te aduce tot mai aproape de moarte…

Pulp Fiction – nu-mi amintesc prea bine cu ce era, vreau sa-l revad. Dialogurile scrise de cai verzi pe pereti si Samuel L. Jackson alaturi de Travolta. Atat.

Captives – Tim Roth si Julia Ormond au o relatie interzisa, el – detinut, ea – stomatolog la inchisoarea lui. Scene de sex intens intr-o toaleta, violenta in inchisoare, si puterea pasiunii lor. Un soi de Romeo si Julieta in varianta sociala moderna.

Shawshank Redemption – Tim Robbins e acuzat de uciderea sotiei si ajunge la inchisoare, unde-si petrece cateva decenii incercand sa scape. Morgan Freeman isi ispaseste pedeapsa si iese intr-o lume pe care n-o recunoaste. Intalnirea lor le schimba vietile.

The Dark Knight – dap, filmul in care Heath Ledger a fost Joker. Un film intunecat, brutal si foarte filozofic. De revazut pentru austeritatea lui Christian Bale si intensitatea cu care Heath a intrat in pielea personajului.

The Prestige – Acelasi Bale si Hugh Jackman intr-o poveste foarte bine facuta despre magie si rivalitate. Un film mai bun decat cartea (dap, e posibil).

Equilibrium – utopie distopica similara Brave New World. Te provoaca la ganduri despre utilitatea emotiilor, a artei si a ce ar deveni oamenii daca nu si-ar mai putea exprima emotiile.

The Machinist – unde te poate duce amnezia, controlata sau nu. Cum nu are sens sa fugi de faptele tale.

Nu am pus pe Lista: Schindler’s List, The Pianist, Pianista etc. pentru ca inca nu le-am vazut.

Later edit: Requiem for a Dream.

Leapsa merge catre oricine doreste s-o preia.

Advertisements