Astazi se termina saptamana lui Bibi, saptamana in care se poate dona apeland niste numere. Un blogger din A-list a publicat in aceasta saptamana 2 articole care arunca umbre asupra campaniei (nu dau linkuri, n-are nevoie de mai multa publicitate). In primul articol vorbeste despre averea tatalui lui Bibi, in al doilea – despre etica si ipocrizie. Am vazut ca s-a starnit mult praf pe internet de la articolele si comentariile lui, si multi au considerat ca demersul lui a fost ok, intrucat “nu exista publicitate negativa” si cauza lui Bibi a fost popularizata.

Eu consider ca publicarea celor 2 articole a facut mult rau campaniei si ca VisUrat a gresit. Din 2 motive:

1. In primul articol, a avut o atitudine agresiva si acuzatoare fata de tatal lui Bibi – esti politician, ai casa de 16000 mp, ai iaht, ai bani, de ce sa donam pentru copilul tau. Ar fi putut pune problema astfel “lume, am citit in declaratia de avere a acestui om ca are ceva bani, ar putea mai intai sa lichideze tot ce are”. Ar fi fost un mod echilibrat de a pune lucrurile. Dar nu, de ce sa stam stramb si sa judecam drept (ce casa o fi aia de 16000mp, de ex), mai bine dam cu parul direct si spoim o cauza nobila.

Dezbaterea e democratica, si problema nu e ca a pus sub semnul intrebarii pozitia tatalui lui Bibi, ci modul in care a facut-o. Agresiv, acuzator, denigrand pe cei care au dus campania, implicit facandu-i prosti pe cei care ar sprijini campania. Mai mult, desi au fost date explicatii, omul nu a facut vreun update in acest sens si nici nu a pus vreun link gen “ce zic vinovatii”.

2. Timingul e foarte dubios ales. Campania pentru Bibi dureaza de mult timp, Bogdana a avut tot felul de evenimente si vanzari pe blog, bannere cu Bibi au tot aparut in blogosfera (e drept, probabil nu si in cea vizitata de VisUrat). Dar e dubios sa vii tocmai in saptamana aceasta cu niste acuzatii atat de grave. In saptamana in care, ca sa zic asa, Bibi goes public, a aparut la TV, are nr de tel la care se poate dona usor – saptamana aceasta Bibi a putut ajunge la oamenii care nu stau pe net. Si in saptamana asta, vine VisUrat cu articolul legat de avere, apoi cu cel legat de moralitate. “Ai furat de la stat, acum vrei sa furi de la oameni”.

Am sunat-o pe mama la munca si mi-a promis ca ea si colegele ei vor trimite niste sms-uri pentru Bibi. Cat inca era la serviciu, a vizitat-o frate-meu. Auzind ca vor sa doneze, le-a zis ce a citit la VisUrat pe blog: ca tatal copilului e politician, are ditai casa de vacanta, are iaht… Si atunci nimeni nu a mai dat vreun ban. Am discutat cu mama si am “intors-o”, dar ma indoiesc ca-si va putea convinge colegele. In definitiv, asta e eticheta care i s-a pus: Bibi e fiul unui politician.

M-au intristat si uluit multe comentarii nu doar rautacioase si cinice, ci de-a dreptul abjecte. Ma emotioneaza la culme cei carecred ca poate e voia Universului ca Bibi sa moara. Universul care? ala nascut din Big Bang? ce treaba au quarcii si leptonii cu soarta acestui copil? Iar daca Dumnezeu ar fi vrut ca el sa moara, si de-asta l-ar fi facut “det” din start (da, un comentariu chiar asa zicea), pai Dumnezeu l-ar fi lasat sa moara inainte sa-i fie descoperita boala. Asta cu “Dumnezeu vrea asa” e hilara. Daca Dumnezeu voia ca oamenii sa poata muri oricand, nu se mai inventa medicina si muream in continuare de la o raceala mai grava, de apendicita, de pierdere de sange. De fapt, nu mai ieseam deloc din pesteri daca ne luam numai dupa “Dumnezeu vrea X, de-aia l-a facut pe om asa”. Eu cred ca Dumnezeu vrea ca omul sa-si foloseasca ratiunea si sensibilitatea si empatia cu care l-a inzestrat, si mai cred ca vrea ca Bibi sa traiasca, altfel il zbura de cand avea valori scazute la sange.

Revenind: din aceasta seara nu mai sunt valabile numerele de telefon, dar conturile bancare si de PayPal sunt. In plus, in acest weekend sunt organizate 2 evenimente: Talcioc Urban de iarna si Absolutely Fabulous (mai multe info aici).

Donati! Nu veti imbogati un politician, ci veti ajuta un copilas sa traiasca. Mai mult si posibil mai bine.

Advertisements