J. Salome – Obstacolele care apar in relatie sunt normale. Nu poti sa-l schimbi pe celalalt, dar poti schimba relatia cu celalalt.

Inainte sa fiti oficial impreuna, vrei sa petreci tot timpul cu celalalt, indiferent sub ce forma (fizic, la telefon pe net). Dup-aia, merg si telefoanele ocazionale, ce atat vorba, doar suntem impreuna, nu?

In faza de indragosteala, suntem dispusi sa reactionam pozitiv la orice chestie (“raspunde la un chestionar cu 100 de intrebari!” imediat, dragostea mea! “ce culoare iti place mai mult: verde bombon sau albastru coliva?” mov rozaliu, iubirea mea!). Dup-aia, ce deviaza de la lucrurile practice ale vietii e trecut sub tacere. Sau ridiculizat. Sau… ce importanta are daca vopsim peretii in mustar sau oliv? Tot cacaniu iese.

Inainte, nu te mai saturai sa-ti privesti dragostea in ochi si cautai orice prilej s-o atingi, dup-aia ii mai arunci cate o privire “vezi ca ai o picatura de sos pe barbie” sau ii mai alungi cate un gandac de pe spate.

Inainte te distrau micile ciudatenii ale iubirii tale, dup-aia ajung sa te enerveze sau sa te scoata din minti. “Cum, ti-e frica de paianjen? E doar o arahnida mica si paroasa, dragostea mea! Ne punem amprenta pe ea si gata cu paianjenul!” versus “E doar un paianjeeen!”

Inainte va tachinati dragastos “Ia uite ce pulpite avem aici, numai bune de rontait!”, dup-aia va impungeti de-a dreptul “Auzi, nu vindem pulpele astea? Am scoate cateva milioane bune!”.

Inainte ti se parea un om potolit, acum ti se pare “prea potolit!!!”.

Inainte ti se parea ca relatia iti e de ajuns si iti gaseai alinare pentru orice in ea; dupa, unde-ti gasesti alinarea pentru problemele din cadrul relatiei?

Inainte relatia parea cel mai important lucru (timp petrecut impreuna, atentie – orice numai sa mearga bine); dup-aia isi gaseste locul pe lista cu “Ce trebuie sa fac saptamana asta”.

Inainte nu te saturai de sarutat oriunde si oricand, pe buze, pe ochi, pe gat, pe oriunde, numai sa-ti simti iubirea aproape; dupa, e de ajuns un pupat scurt de “am venit/am plecat”. Eventual, fara martori.

Inainte ti se parea cel mai atragator om din lume si scoteai scantei cand te atingea, erai nesigura daca te place; dupa ce ajungi sa ai siguranta iubirii lui, descoperi ca greu scoti scantei si ca tanjesti dupa oleaca de nesiguranta.

Inainte ti se parea ca partea fizica nu e asa importanta, ca cel mai greu e sa gasesti pe cineva cu care sa te intelegi cu adevarat; dupa, iti dai seama ca partea fizica e singurul lucru care tine numai si numai de relatie. Cu prietenii te poti intelege, discuta, impartasi, dar nu te poti saruta, imbratisa, face sex cu ei.

Uite-asa se reveleaza cateva mari paradoxuri de cuplu:
1. Lucrurile care te-au atras la inceput la persoana cealalta ajung sa te enerveze din ce in ce mai tare.
2. Lucrurile care va unesc pot ajunge sa va desparta cel mai mult.
3. Pasiunea se intretine cu mister si nesiguranta, cu ceva diferente ireconciliabile (dovezi ca eu sunt eu si tu esti tu); dar ne dorim siguranta in cuplu si sa fim cat mai asemanatori.
4. Partea fizica e la fel de importanta ca si intelegerea. Pentru ca amandoua tin numai si numai de voi. Ba partea fizica chiar mai mult, fiindca la intelegere isi mai pot baga coada terte persoane.
5. O relatie care merge bine face ca totul sa mearga bine sau mai usor, discuti cu partenerul despre orice si rezolvi orice problema (sau macar te simti mai bine); dar cand ai probleme cu partenerul, cu cine discuti?

Un interviu destul de vechi cu Jacques Salome, vechi cronologic, dar mereu actual.

 

Undeva intre frica si sex se naste pasiunea – Jeanette Winterson

(remembered from Octavian)

Advertisements