Faza 1: Stai frumos acasa, bate cineva la usa. Deschizi, o persoana se prezinta politicos si te roaga sa donezi niste bani pentru un copil bolnav. Iti spune ca vine de la o asociatie umanitara si-ti arata o foaie pe care scrie Asociatie umanitara. Iti taie chiar chitanta pentru donatie.

Faza 2: Cauti pe Google numele copilului si nu gasesti nimic. Cauti numele asociatiei si gasesti un CUI. Atat. Nu tu informatii legate de activitatea asociatiei, nici un caz prezentat, nimic.

Faza 3: Incepi sa suspectezi ca era o inselatorie. Te oftici ca ai dat niste bani care ar fi putut chiar ajunge la cineva.

Faza 4: Cand mai suna cineva la usa cu astfel de motive, intrebi numele copilului, numele asociatiei si le cauti pe net.

 

Am devenit o radicala? In continuare nu cred ca “daca nu esti pe net, nu existi”. Dar m-am saturat sa fiu tepuita si sa se piarda niste bani. Nu sunt o zgarcioaba. Ajut cand aud de la cineva apropiat ca o persoana are nevoie, donez bani catre campanii de pe bloguri. Cata vreme cazul exista, da, ajut cum si cu ce pot.

Sfatuiesc orice persoana care are nevoie de ajutor sa-si faca o pagina pe net (blogurile sunt gratuite) si sa dea datele cazului – copii dupa analize, rezultatele medicilor, pentru ce-i trebuie banii. Apoi sa incerce sa-si faca pagina cunoscuta, ca sa poata fi ajutat.

Contul in RON e bun. Si mai bun ar fi un nr. de telefon la care sa poata fi trimise mesaje (gen 858).

Unele persoane vor ajuta cu bani, altele cu informatii, altele cu relatii. Unii pot chiar populariza cazul in ziare sau la TV sau la vreo fundatie. Poate o formatie va dori sa se implice si sa faca un concert umanitar.

Initiativele chiar au succes, cazul Daniel Raduta e un exemplu.

Oamenii ajuta, oamenilor le pasa. Pe asta mizeaza porcii josnici care vin sa stranga bani pentru cauze fantoma. Deci: Intrebati! Verificati! Ajutati!

P.S. sper sa nu apara comentarii “Numai in Romania se putea una ca asta”, fiindca nu e asa. Exista oameni buni si oameni josnici peste tot. Asa cum un om bun poate sa se dovedeasca josnic, la un moment dat, iar unul josnic poate avea sentimente nobile. Important e sa separam albul de negru in anumite situatii.

 

Advertisements