Un filmuletz delicios gasit la Ama.

Get out!

Fiindca ea tot pomeneste de “Copilul divin” al lui Bruckner, sa zic ceva de cartea ce mi-a deschis apetitul pentru Pascal Bruckner. O tanara viitoare mamica (cu sarcina gemelara), crescuta intr-o lume mic-burgheza, cu aspiratii mic-burgheze, devine satula de grijile vietii de maine si decide ca ai ei viitori copii sa vina pe lume cunoscand deja lumea. Asadar, incepe sa asculte Mozart si clasici, citeste copiilor dictionare si albume de arta, carti de istorie, politica si filozoie, iar ginecologul tacanit la care apeleaza ii confirma ca fetusii chiar prind informatiile. Fericire pe-afara, la mamica si bunici, dar in interiorul uterului, pe masura ce se apropie termenul, fetita si baiatul incep sa aiba dubii. Vor sa iasa intr-o lume macinata de razboaie si inegalitati? E drept, exista si lucruri frumoase, dar cum se vor descurca? Deja stiu ca sunt mai inteligenti decat mama lor si multi altii, stiu si cum au ajuns sa fie conceputi… ce vor face?

Spoiler: fetita Celine e scoasa afara de ginecolog si… are cateva surprize neplacute pentru asteptarile mamei. Baiatul Louis, mai incapatanat, continua sa “locuiasca” in interiorul mamei sale, devine faimos in toata lumea si chiar ajunge sa se indragosteasca……. cum? cititi cartea. Sfarsitul e antologic 😀

E superba impletirea de verosimil si absurd din carte, actiunea pare perfect plauzibila pana in momentul in care baiatul decide sa ramana si nimic nu-l poate “scoate”. Un alt scriitor ar fi esuat rapid in ridicol, dar Pascal isi struneste bine umorul si ironia si se ia singur peste picior, incat, oricat de “umflata” ajunge actiunea (la un moment dat, Louis si Dumnezeu au o discutie aproape fata-in-fata), tot nu-ti vine sa lasi cartea din mana!

Cartea se gaseste la Editura Trei, impreuna cu alte carti de Bruckner. Va recomanda sa asteptati Bookfest sau un alt targ – ultima oara avea 30% reducere.

O recenzie delicioasa la RichieTM si inca una de la TomataCuScufita (via Tabu, unde am observat ca apar cu cateva randuri despre diverse carti – thank you, whoever did that 🙂

P.S. a trecut fatidica 9 august (in care ecograful garanta livrarea Irinei) si nimic, asa ca asteptam 12 august, care e data probabila a nasterii… daca nici atunci nu iese, incep s-o suspectez de conversatii cu Louis.

Advertisements