Pornesc postarile cu o leapsa de la Feeria (via Rontiki), ajunsa si la Dorin.

Deeeeeci:

1. Când citiţi, pentru a marca locul unde aţi rămas cu lectura, folosiţi semne de carte sau îndoiţi paginile?

Nu indoi paginile (desi multi ani am facut asa…), tin minte pagina – la cartile citite in metrou. La cele citite acasa, atasez orice: etichete, semne de Polirom, servetele, ambalaje de bomboane, chiar si folii de medicamente.

2. Aţi primit în ultimul timp o carte drept cadou şi dacă “da” care a fost aceasta?

De la ziua mea, am primit tot primit carti cadou. Ultima carte  din cadou (chit ca venit cu putin inainte de Craciun) a fost The Renaissance Complete vol. 8.

Restul au fost: Neil Gaiman – Zei americani  (de la Arheus si Closed2eyes), Elizabeth Gilbert – Mananca, roaga-te, iubeste (de la WeeGee), Jeanette Winterson – Sexing the cherry (de la Octavian) si Milorad Pavic – Ultima iubire la Tarigrad (de la Nada). Toate  potrivite succesiunii starilor mele de spirit. Asa ca profit de ocazie sa le mai multumesc inca o data pentru cadouri 🙂

3. Citiţi în baie?

Nu prea mai. Am suferit de boala asta ani multi (avand 2 frati, singurul loc linistit din casa era baia).

4. V-aţi gândit vreodată să scrieţi o carte şi dacă “da” care ar fi fost aceasta?

Daaaa, mai multe! Una ar fi autobiografica, alta s-ar ocupa de compararea religiilor, una ar descrie influenta Renasterii asupra lumii moderne… (ideea asta mi-a venit acum)

5. Ce credeţi despre colecţiile de carte de la noi?

Nu-mi aleg cartile dupa colectii, dar cele din Raftul Denisei (Humanitas) sau Nautilus (Nemira)nu m-au dezamagit niciodata. Colectia Cotidianul, fie-i filele usoare, a fost o surpriza foarte placuta; am reusit sa fac rost de carti mult dorite la pret accesibil si am si “cunoscut” cativa autori f. interesanti (ex. Updike).

6. Care este cartea preferată?

Am multe carti favorite… “Pe aripile vantului” va ramane un clasic. “Insula misterioasa” si “20.000 de leghe sub mari”. “Flori pentru Algernon”. “Turist de ocazie”. “Mara” si “Patul lui Procust”. “Mitologiile Olimpului”. “Dune” si “Xenocid”. Nuvelele lui Stanislaw Lem si ale lui G.R.R. Martin si O’Henry. “10 negri mititei” si “Orient expres”. Teatru (imi place tare mult teatrul): Rata salbatica, Nora, Jocul ielelor… Din cartile recente: “Zei americani” si “Domnul Luminii”.

7. Vă place să recitiţi unele cărţi şi care ar fi acestea?

Recitesc cartile care m-au impresionat profund, cartile pe care am vrut sa le iau de la capat o data ce le-am terminat si pe cele care mi-au placut ori prin spirit, ori prin scriere. In copilarie am citit si ras-citit aventurile lui Winettou, romane de capa si spada, povesti si mitologii. Apoi “Pe aripile vantului”, cam o data la 7 ani. Unele carti le recitesc, dupa ani, si imi dau seama, cand le termin, cat de mult m-am schimbat si cat de diferita e noua perceptie asupra cartii…

8. Ce părere aţi avea de o întâlnire cu autorii cărţilor pe care le apreciaţi şi ce le-aţi spune?

Mi-ar fi placut o intalnire cu Lem, parintele Ciberiadei. Si cu Frank Herbert, sa ma inclin (mai mult, n-as sti ce sa-i zic).

L-as intreba pe GRR Martin cum de-si pastreaza coerenta actiunii in cadrul ASOIAF. As discuta cu Orson Scott Card – cat de mult l-a influentat educatia si traiul mormonic atunci cand a scris seria lui Ender.

9. Vă place să vorbiţi despre ceea ce citiţi şi cu cine?

Imi place 🙂 cum nu prea am cu cine in real, ma plimb pe bloguri.

10. Care sunt motivele care vă determină să alegeţi o carte pe care să o citiţi?

Ce determina o frunza sa se coloreze in vreun fel toamna? Cam asa… depinde de dispozitie.

11. Care credeţi că este o lectură “obligatorie”, o carte pe care cineva trebuie să o citească?

Povesti minunate!! bune la orice varsta. Sunt culese din toata lumea si faci cunostinta cu diverse traditii si obiceiuri.

12. Care este locul preferat pentru lectură?

Unul unde sa nu se auda muzica ritmata. Deci: in metrou, la masa, pe scaun, oriunde. Prefer patul 🙂

13. Când citiţi ascultaţi muzică sau lecturaţi în linişte?

Linisteeee… sau muzica ambientala potrivita.

14. Vi s-a întâmplat să citiţi cărţi în format electronic?

Nu prea. Mai mult nuvele. Paginile sunt mai faine, pot citi si la masa.

15. Citiţi numai cărţi cumpărate sau şi pe cele care sunt împrumutate?

Si, si. In tinerete rupeam bibliotecile. In Bucuresti – mai greu de imprumutat. Acum exista targuri si pot sa cumpar… biblioteca mare sa am, in rest…

16. O carte este pentru mine… Cum aţi descrie o carte?

O incursiune/evadare intr-un univers imaginat de autor impreuna cu mintea mea.

Leapsa merge catre Bursuc (pentru cand incheie cu calatoria neo-zeelandeza) si Lore si spre oricine vrea s-o ia!

Advertisements