Warning: massive spoilers for “District 9” movie —– or you can read this presentation

district9

========MNU Announcement=======
Remember, a smile is cheaper than a bullet

District 9 e un film cu  si despre extraterestri care au ajuns pe Pamant acum 20 de ani, dupa ce oamenii i-au scos din nava lor plasata deasupra Johannesburg-ului. Morfologic, aduceau a oameni in privinta structurii corporale, desi se inmulteau prin oua. Nemorfologic, se dadeau in vant dupa mancarea de pisici. Filmul e impanat cu lupte, cu scene care-ti fac carnea piftie (cade o unghie! ups, a mai cazut una!), iar sfarsitul, ei bine, sfarsitul…………

Sfarsitul arata ca nu e deloc vorba despre extraterestri in filmul asta. E vorba de oameni. Daca in locul extraterestrilor pui “negri”, “tigani” sau “imigranti”, obtii cam acelasi lucru (sarind peste partea cu nava si armele extraterestre). Se vede mai ales in prima parte a filmului, cand se duc agentii MNU in Districtul extraterestrilor, sa scoata semnaturi de evacuare, si “avorteaza” ouale, spargandu-le, sau considera atingerea foii drept semnatura (majoritatea extraterestrilor nici nu stiau ce-i aia evacuare), sau cand se arata disperarea extraterestrilor de a obtine mancare de pisica si oamenii care-i pacalesc……… cum sa nu-mi amintesc de scene oarecum similare din”Coliba unchiului Tom”? Asa cum, prin sec. XIX,  negrii nu erau oameni, stapanii aveau drept de viata si de moarte asupra lor si copiilor lor, acum cu extraterestrii se intampla acelasi lucru (iti trebuie o licenta pentru a avea unul mic, tot ce se gaseste prin casa se presupune ca e furat de undeva).

Personajul principal e un barbat alb, indragostit de sotia lui, functionaras mititel ocupat cu…. nush cu ce, ca nu parea a respecta “crevetii” (peiorativ pentru extrateresti), dar sovaie cand e pus sa ucida unul. In urma unei stropiri cu o substanta extraterestra, incepe sa se transforme in alien si toata lumea se pune pe urmele lui. Nu de alta, dar armele extraterestre nu puteau fi folosite decat de alieni, iar functionarasul le poate folosi, deci omenirea are nevoie de el ca sa poata crea alti oameni-alieni pentru a folosi cat mai multe arme. Pam-pam. Ce atatea cuvinte, cand avem o arma si acum o putem declansa?

========MNU Announcement=======
Remember, a smile is cheaper than a bullet

Si totusi functionarasul pe cale de a deveni “crevete” e om pana in maduva oaselor. In primul rand, instinctul de supravietuire functioneaza impecabil. Omul fuge de fosta lui organizatie, MNU, care voia sa-i recolteze organele, si ajunge in District 9. Dar isi pastreaza atitudinea omului civilizat, politicos, increzator in “Asta nu mi se poate intampla mie” si se baga singur in gura lupului. Tot ca om, e al naibii de slab si de egoist, e preocupat numai de transformarea lui in alien si ar face orice s-o faca reversibila. In disperarea lui, in loc sa ajute un “crevete” sa plece de pe Terra, urmand sa se intoarca sa-i culeaga pe ceilalti si sa-l “repare” si pe el (sa-l faca om la loc), functionarasul ii arde una dupa ceafa, se suie in nava construita de “crevete” (cu copilul extraterestrului care avusese incredere in el) si vrea sa plece. La fel, cand MNU ajunge la el si captureaza extratestrul, bravul om decide sa-l lase pe mana alora, sa-l omoare, si pleaca. Dupa vreo 10 pasi, isi revine si se intoarce sa-l salveze.

Filmul asta mi-a dat o stare de nervozitate intensa. La ultimele faze prezentate mai sus, imi venea sa strig “Unde-i Sigourney Weaver? She knows what is has to be done!” Adica, nah, femeia aia s-a sinucis dupa ce si-a dat seama ca e gazda de alien, a luptat cat a putut sa salveze omenirea, si nenea asta nu e in stare sa priceapa 5 metri de-a lungul nasului. Am devenit alien? => aia or sa ma vrea ca sa folosesc armele. Ajutam extraterestrii sa plece acasa => si ei, si oamenii vor fi mai fericiti. Cum bateam din picior in sala si ma gandeam ca Bruce Willis sigur ar fi facut ceva, mi-am dat seama ca asta e cel mai suparator la film. Ca-l prezinta pe om fix asa cum e.

Presupun ca si din cauza asta filmul e destul de urat pe net (numai pe IMDB are destui hateri).

Are lipsuri in complot, scenariul nu e cel mai coerent, dar filmul asta e, cu adevarat, food for thought. Are ce cauta in Top 250. Ne arata fatza aia pe care nu vrem sa o vedem, fatza aia neajutorata si nevolnica si egoista si capabila de acte grandioase doar in momente-cheie. Pentru cineva obisnuit cu filme de actiune in care super-eroii sunt cei mai tari si n-au cute de indoiala, Districtul 9 e tare greu de digerat. Lasand la o parte scenele de actiune, sentimentele fac filmul asta cu adevarat mare.

Remember, a smile is cheaper than a bullet.

O cronica mai avizata de la Lucius Shepard.

Advertisements