Sa impartasesc o chestie la care ma gandesc de mult, dar zilele astea cu atat mai mult.

EDIT: parerea mea, pe care incerc sa o explic in acest post, e ca  acum, in epoca moderna, e mai bine decat in alte timpuri istorice (greu de definit cand incepe epoca moderna, dupa parerea mea, ar incepe de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial). Nu aveam cum sa nuscriu despre femei – conditiile lor, in multe tari (nu am zis TOATE), sunt mai bune. Iarasi, nu aveam cum sa nu scriu si despre bani, ce poti face cu ei si conditia omului..

Ceea ce apare scris cu maro, in cadrul textului care urmeaza, reprezinta Later Edit (cu scopul de a clarifica/adauga unele lucruri care nu au fost spuse suficient de clar).


Am inceput sa citesc “A song of Ice and Fire” al lui George R.R. Martin (o mica recenzie aici). Actiunea se petrece intr-un Ev Mediu imaginar, care pastreaza destule similaritati cu Evul Mediu pe care-l stim (cel cu preoti si imparati care fac legile, femei care n-au drepturi, si multe razboaie pentru stapanire).

Articolul de azi al Innuendei m-a pus un pic pe ganduri. Combinat cu descrierile din cartea de mai sus, am scos din putul gandirii urmatorul post 😀

Multi se considera sau ii considera sclavi pe cei care intra in una din categoriile:

– lucreaza de la 9 la 18

– lucreaza intr-o corporatie

– stau mult peste program

– se mai duc si in weekend la munca

– au salarii mici/mai mici decat asteptarile celor care categorisesc

– fac credit pe 30 de ani pentru a-si lua un apartament.

Sa ne gandim un pic, ce insemna sclav? Sclavii nu aveau drepturi, ei si urmasii lor apartinea stapanilor.Li se nega pana si existenta sufletului.

Cica sclavia moderna nu are lanturi. Nu are, pentru ca nu e sclavie. Cine se simte sclav, E sclav pentru ca accepta ca ideea ca e sclav. Ca e prins cu lanturile banilor de companie, cu lanturile iubirii/obligatiei de familie. Esti sclav cand TE SIMTI si ALEGI sa fii sclav. Ai posibilitatea alegerii.

Nota Bene: societate moderna (moderna, in sensul istoric)  NU se refera la tarile islamice, la marea majoritate a Africii, la China rurala, la India – desi unele se aplica si in tarile asiatice. Stiu, tocmai am eliminat vreo 2 treimi din populatia Pamantului, dar asta stau lucrurile. Lucrurile de care voi vorbi mai jos NU se intampla peste tot, si sunt cu atat mai recunoscatoare pentru ele.

Binefacerile societatii moderne:

– majoritatea oamenilor pot citi si scrie

– majoritatea oamenilor au drept de vot

– majoritatea oamenilor pot schimba niste lucruri, daca se unesc

Citind, oamenii se pot informa asupra unor lucruri, isi pot descoperi talente sau preferinte. Chiar daca nu citesc Dostoievski sau Biblia in fiecare zi, pot citi. Pot fi manipulati cu ajutorul ziarelor si al televizorului, dar vedeti diferenta? Inainte nu se gandea nimeni la manipulare, oamenilor li se impuneau lucruri si atat. Acum e nevoie de manipulare, ca ei sa stea cuminti sau sa faca anumite lucruri. Incercarea de manipulare e si ea o forma de recunoastere a capacitatii oamenilor (simpli) de a schimba lucruri.

– majoritatea oamenilor au acces macar la medicina de baza (vaccin, o vizita la un medic)

– bogatia este distribuita mai mult decat in Evul Mediu

Se compara bogatia lui Bill Gates cu cea a Regelui Soare? Pai sa vedem: putini oameni au un avion personal, dar destui oameni calatoresc cu avionul. Contra cost, destui oameni pot vizita muzee si Luvrul si se pot imbraca de la aceleasi firme de la care se imbraca Gates. Pe vremea lui Ludovic, cati oameni puteau face lucrurile pe care le facea el?

– se tine cont mult mai putin de origine

Acum conteaza banul, nu originea. Pe vremuri, oricat de talentat ar fi fost un razes la pictat (daca ajungea vreodata sa-si descopere talentul), ce ar fi putut face mai mult decat sa picteze niste icoane pentru boier? Ar fi ramas in continuare razes. Acum, cei talentati sau inovatori au mai multe sanse.Cati tarani destepti n-au murit la coada sapei?

– libertatea de a calatori e mult mai mare

Iar calatoriile destupa mintile oamenilor. Ii fac mai toleranti si mai deschisi.

– oamenii traiesc mai mult si au parte mai mult timp de cei dragi

Stiti care era media de viata in Evul Mediu? Cu indulgenta, 40 de ani. Ba venea o ciuma, ba era o cruciada, ba mai erau niste rascoale cu pretext religios sau se bateau 2 nobili, ba mureau femeile la nastere, ba erau violate de o armata care se oprea prin zona. Iar acum nici 100 de ani? Nu sarea de 50 de ani. Acum merge binisor spre 70.

– oamenii au mai mult timp liber

– oamenii au parte de mai mult confort

Degeaba ai timp liber seara, daca nu ai electricitate. Poti sa fii din Bucuresti si sa te mariti in Constranta. Chiar daca iti vezi parintii de 2 ori pe an (ca deh, n-ai timp), stii ca poti ajunge la ei in maxim 10 ore (daca-i autostrada blocata). Inainte, daca te maritai departe, iti mai vedeai parintii cand picau la pat, de moarte.

– oamenii sunt mai putin la cheremul naturii

Mai tineti minte “Descult” al lui Zaharia Stancu? Ce faceau oamenii iarna? Stateau in casa si se incalzeau la soba. Daca aveau provizii de peste vara, bine, daca nu, rodeau ce prindeau. Acum exista hypermarketuri, exista transporturi si comert, iarna poti cumpara rosii din Turcia, vara poti avea portocale din Africa.

– oamenii isi permit sa aiba hobby-uri (numai nobilii puteau avea hobby-uri inainte), carora le dedica timp si bani

– femeile au drepturi

Ce ma distreaza exprimarile: “Lumea zice ca femeile… “. Care lume? Aia formata pe jumatate din FEMEI?

Ce drept avea femeia inainte de 1900? Sa traiasca si sa faca copii si sa taca din gura cand barbatul/tatal/tutorele ii spune sa taca din gura.

Grecii s-au intrebat asta, si au trecut disputa catre cei din Evul Mediu? Aristotel si Toma D’Aquino vedeau femeia ca pe un barbat caruia ii lipseau niste chestii. Daca va uitati aici, cate tari le-au dat voie femeilor sa voteze inainte de 1900? In Romania, au drept de vot din 1929.

Dreptul de a fi educate? Dreptul de a munci? Educatia si banii aduc o anumita independenta. Feministele nu s-au zbatut ca sa poata umbla fara sutiene si in fuste mini, ele s-au zbatut ca femeile sa aiba drepturi. Daca vor sa stea acasa cu copii, bine, daca vor sa munceasca, sa poata munci. Daca vor sa mearga la facultate si au cap pentru asta, sa poata merge, nu sa fie refuzate pentru ca le lipsesc 2 bilute. Daca vor sa aiba 5 copii, bine, daca nu, sa poata face avort. Daca vor si cred ca pot sa traiasca alaturi de un sot violent, daca nu, sa poata divorta. Daca vor sa faca dragoste cu cineva, bine, daca nu vor, sa poata spune NU si sa se tina cont de vorba lor, iar daca nu se tine cont, violatorii sa fie pedepsiti.

– negrii, evreii, homosexualii, emigrantii, minoritatile au drepturi

Am trecut femeile inaintea lor, pentru ca femeile pot fi si negrese si evreice si lesbiene.

E greu de definit “minoritate”.

– oamenii pot emigra

– cultura e mult mai accesibila

– (in anumite parti) oamenii pot spune/scrie ce gandesc

Libertatea interioara face diferenta intre sclavi si oameni liberi.

Bonus: Only the Good die young by Iron Maiden

Advertisements